9 Haziran 2012 Cumartesi

JuVe Olay Yeri : "The Great Masters"


Genç nesilin - ne yazık ki- ismini sadece ninja kaplumbağalardan dolayı bildiği İtalya'nın büyük usta sanatçıları Michelangelo, Leonardo ve Raphael'e ait eserlerin kopyaları, interaktif olarak Tophane-i Amire'de ve Avrupa'da ilk kez İstanbul'da  meraklıları ile buluşuyor. 
Sergi 1 Haziran'da başlamış, 31 Temmuz'a kadar sürecekmiş. 
Eserlerden bahsedilenlerden çoğunun orijinalini gördüm; fakat interaktif oluşu, yeniden görmek, gezi sırasında kalabalıktan yeterince vakit ayıramamak, belki yeni bir bakış açısı ve bilgi elde edebilmek için en kısa zamanda gitmeyi planlıyorum. 
Sergiyi annem söylemişti, eserlerin orijinallerinin  geleceğini düşünmüş buraya, bahsedilen eserlerin çoğunun yerinden oynamasının pek mümkünü olmadığı gibi, sergi "İtalya'ya bir davet" olarak nitelendirilmiş..
Açıkçası Davud'un heykelinin üzerinde bulunan yıldızlar geçen zamanla yıprandığı için, İtalya'da orijinalinin bulunması gereken yerinde bile sonradan yapılan bir kopyası bulunuyorken, orijinalinin buraya getirilmesi çok mümkün değil kanımca.. 

Annem,eserlerin orijinal olmadığını duyunca hevesi kaçtı , gitmem dedi,ben sergiye gittikten sonra düşüncelerimi tekrar yazarım; ama orijinallerini gezerken ayıramadığınız vakti ve yakınlığı orada bulamayacağımız için buraya getirilenlerle elde edeceğimizin deneyimin de güzel olacağı kanaatindeyim. 

İnteraktif olmasının artılarını eksilerini tartışamayacağım;ama "son yemek" freski ile ilgili bilgileri dokunmatik ekrandan hangi havari kimdir, nedir bilgiler alırken, 

aynı zamanda resmin hangi noktalarına baktığınızı, yoğunlaştığınızı gösteren değişik termal kameralar tarafından izlenecekmişiz.. Bunun bize artısı, eksisi nedir, bilemiyorum.. 
Van Gogh alive'a da gitmediğim için, interaktifin bize ne gibi artısı olacak gidip gördükten sonra anlatırım:)



Sergi ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://thegreatmasters-ist.com/ adresinden faydalanabilirsiniz.

Sergi haftanın 7 günü 10:00 ile 19:00 saatleri arasında açık, 
Bilet fiyatları; Tam: 17 Öğrenci: 12 TL

Gündem maddeleri oldukça yoğunken, belki bu tarz sergi, film, konser , şu, bu haberleri "sen nerde yaşıyon bacım?" kafası oluşturmuş olabilir. 
Geçen gün michaelsikkofield  twitter'da bir şey paylaştı ve ben çok doğru buldum,
"Sağıra laf anlatmak, cahile laf anlatmaktan iyidir. Zira sağır anlamak, cahil anlamamak için çırpınır. "


Suya sabuna dokunan yazılarım için, cahile laf anlatacak sabrı bekliyorum; çünkü şu şekilde çok da bir numarası olmayan yazıların ardından , aşağıdaki gibi yorumlar gelebiliyor ve şu an onlar için sabrım yok.. 

Sevgiler,

J.


Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails