18 Kasım 2009 Çarşamba

Rating kaygısı..

Dün friend feed'de yazılara bakınıyordum, bu friend feed olayı hbba'nın bir yazısında okuduğum anlamıyla benim içinde tam anlamıyla "micro blogging".. Bloga uzun bir düz yazı yazıyoruz genelde;ama bazen bir-iki cümleyle bir şeyler söyleip,tepkileri görmek istiyorsunuz.. Açıkçası friend feed'in aktif yazarı değilim,daha çok yorumcusuyum..
Şundan bahsedeceğim, öyle bir şey olmuş ki bunu bloglarda da çok görüyorum,binlerce okuyucusu olanlar var, yazdıklarına bakıyorum 10 yazısından 1 tanesi bana bir şey veriyor,gerisi benim ancak yakın arkadaşlarım arasında anlatıp espri yapabileceğim şeyler.. Hiç ahlak,gizlilik,vs yok.. Ahlaktan maksat olarak  da şimdi bu yazıyı okusalar,beni tutuculukla suçlarlar kesin..
Öyle bir duruma gelmişiz ki, kötüyü alkışlar,yerlere göklere sığdıramaz duruma gelmişiz..
Birisi yazıyor," dün sabah saatlerinde bankamatikten para çekiyordum,kağıdını yere attım, bir kız arkamdan kağıdımı düşürdüğümü söyledi ,ben de teşekkür edip kağıdı almadan devam ettim.. Sonra kız arkamdan,edepsiz,terbiyesiz,ahlaksız,..vs. bağırdı,ben de dönüp cebimde geri kalan atm kağıtlarını yırtıp yırtıp önüne attım, nefret ediyorum ahlak bekçilerinden".. Ben de yorum yazdım "az yapmışsın,büyük tuvaletini de  yapsaydın.." Hayır o kadar yorum almış ki, onu destekleyen.. Yere çöp atıyorsun,bunun için biri seni uyarıyor ve sen üstüne daha büyük terbiyesizlik yapıyorsun,bunun sonucunda alkışlanıyorsun..
Bu insanların yetiştirdiği çocuklarla yaşayacak çocuklarımız ve bu insanlarla aynı havayı soluyoruz;ama cem yılmaz'ın dediği gibi içerde oksijene noluyorsa sonucunda böyle oluyor..
Aynı şey bloglarda da var,benim blog listemde izleyici attığı zaman sadece benim gibi düşünen ya da yazdıklarımı takip etmekten hoşlanan insanlar olarak görüyorum.. Bilgilerinden varsa hemen gidip bloglarına bakıyorum,neer yazıyorlar,nelerden bahsediyorlar, bilmediğim bir şeyler var mı bana öğretecekleri ya da bana bu hayatta yeni bir pencere açacak diye..
1400 izleyicisi olan, boş boş konuşan insanlar var.. Okuyorum gülecek bir şey yok,bana verdiği bir şey yok.. Ben de mi problem var onu bilemiyorum..
Her zaman aynı şeylerden bahsetmiyorum,ölüm hakkında da yazı yazmışlığımvar,hayatta sevip sevmediğim şeylerden de,başıma gelen olayları da anlatıyorum, beğendiğim film,oyun , kitapları da..
Neyse bir kaç şey daha yazdım,aslında sildim sonra.. Bana yakışmayacaktı..
Neden bu duruma geldik gerçekten anlamıyorum...


Not: yazıyı yayınlayıp 3. okuyuşumda sanki neden az kişi beni takip ediyor gibi bir şey anlaşılcak hissiyatına kapıldım,aslında ben şöle yazıyorum ben şöle yazıyorum diye anlattıktan sonra başka şeyler yazacaktım, sonra vazgeçtim.. O yüzden öyle kabak gibi kalmış, her zaman aynı şeylerden bahsetmiyorum dedikten sonra,bahsettiğim şeylerin çeşitliliğinden ,dişe dokunurluğundan bahsedecektim..
Bu bir arz-talep meselesi, bunu normalde kanalların izlenişinden de anlayabiliyoruz aslında çok düşünmemek lazım, blog yazıp okuyabilen insanları biraz daha kaliteli diye düşünüyorum;ama insanlar başka insanların sevişme hayatını dedikodu şeklinde okumayı seviyor,bir erkek gibi konuşan kızların yazdığı yazılar ilgi çekiyor.. Ben de küfür ediyorum;ama bunu bir tarz bellemiyorum.. Anlamıyorum dediğim nokta küfür eden,belden aşağı konuşan,yere çöpatan, hatta uyarılan kişilerin çok ilgi görmesi..
İlgi çekmek için mi böyle bir tarz tutturmuşlar yoksa böyleydiler ve ilgi mi çekiyorlar anlamıyorum..
Neyse...

Görüşürüs:)

J.

J.

6 yorum:

beetlejuice dedi ki...

Yine ne kadar doğru bir tespit. Benim de aklımı yarışmalar karıştırıyor şu aralar. Çıkış noktasının iyi niyet olduğuna inanıyorum. Ama öyle bir sömürüldü ki. Daha 1-2 ay önce açılmış bir blog gördüm geçenlerde, yarışma düzenliyor. Katılım koşulları izleyici olman, blogunda bahsetmen falan. Başlarda ben de iyi niyetle bahsettim blogumda yarışmalardan ama baktım sömürüye çok müsait bir alan. İzleyici sayısını katlamak isteyen herkes yarışmalara sarılır oldu. İçlerinde cidden iyi niyetle, paylaşma amacıyla yaptığına inandıklarım da var. Bu konuyla ilgili yazı yazacaktım ama istemeden başkalarını kırmaktan korktum. Baktım sen de benzer bir şey yazmışsın, döküldüm sana Juvem:)

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

çok doğru yazmışsın juve.. başkası yazsa demediğini bırakmayacak insanlar popüler bir blogda görünce vauv çok karizma bu yazar diye düşünüyorlar..

bettle'cıma da yazayım, bu yarışma işini ilk ben yapmıştım, 100. izleyicim olunca hediye verecem diye kendime söz vermiştim ondan sonra inanılmaz suistimal edildi. benim bir hediyem vardı, yorum yazmak yeterliydi. böyle yok bloğunda tanıt da bilmemne de yoktu :S yarışma görmekten soğudum. millet ne yapacağını şaşırmış gerçekten! hediye kontör dağıtanlar var :S benim de içime dert olmuştu bu konu.. çekiliş yapmak istiyorum 1. yılım şerefine ama gördüklerimden sonra vazgeçtim muhtemelen yapmicam, fena halde suistimal edildi maalesef :/

JuVeNiL dedi ki...

çilli, bak beetlejuice yazmasına rağmen çilli diyorum,aramızda bir samimiyet oluşuyor gide gele değil mi? burda beni takip edenleri -aşağı yukarı çoğunu - biliyorum..
1400 kişi olsanız bilemeyebilirim tabii;ama 1400 kişi olunca daha bir gaza geliniyor sanırım, ne yazsan alkışlayan bir takımda insan ne oluyorum ulen olur? kimin alkışladığı da önemli burda..

marjocum, bu hediye işleri insanın gönlünden geçiyor ve kimin ne için yaptığı blogu takip edersen gayet açık belli oluyor.. İnsan yazılarıyla , düşünceleriyle takip edilmeli;ama bizim ülkemizin alışkanlığı bedava mezar versen içine girip yatar derler ya , burda da blog reytingleri öne çıkıyor.. Bence manasız.. Beni okumayan,anlamayan takip etmesin de,gelmesin de.. Ben kendi kendime yazarım yine..

lale kunt dedi ki...

valla üstüne ne yazayım ki? süper haklı bulduğum tespitler. hele de şu küfürlü konuşma vs konusunda, her türlü açık saçık şeylerin büyük bir gururla anlatılması...
küfürden nefret ederim, sadece bir kişi var arkadaşım çok gülüyorum ona. dünyada bir tek o edebilir bence gerisi sussun :)
bloglarda da garip tavırlar bilmem neler. acayip hırslar, para kazanma çabaları, ünlü olmaya çalışmalar. blog dünyasına da gıcık olmaya başladım zaten son günlerde, koyucam kıçına tekmeyi atıcam hayatımdan sonra ne halt ederse etsin benden uzakta.
aaa basmış beni valla rahatladım :)

JuVeNiL dedi ki...

cadı,otur bakem oturduğun yere..anladık taşındın,nerde dekoratif şeyler var bloguna onları koyuyorsun, biraz dinlen,gene gel canım,hadi..

nilo dedi ki...

Kesinlikle bir çoğuna katılıyorum. Gerçi o tür saçma yazıları, nasıl artık haber okumuyorsam, okumuyorum. Kendimi kapattım böyle aptallıklara. Kaliteli bişeyler yapan varsa gelsin ya yoksa gerisi benim için hikaye... 1500 nedir ki sadece bir sayı...

Related Posts with Thumbnails