8 Nisan 2010 Perşembe

Sınav Stresi

Bu pazar yine öss stresi çekecek bir çok öğrenci arkadaşıma bu yazı..

O günler daha dün gibi aklımda ve hala "öss" stresi kadar olmasa da sınav stresi içindeyim,sizi anlıyorum..
Her geçen tatil günü,hiç bir zaman "tatil" değil, bir ders çalışma günüdür, sıcak havalar gelir, bahar olur, çiçekler açar, her zaman yetiştirecek bir konu,tekrar edecek bir bölüm, öğrenilecek yeni şeyler ve bir sürü deneme sınavı vardır başınızda durup bekleyen..

Bitmez, etraftan gelen beklentiler vardır, "yaparsın sen" diyen iyi niyetliler bile üstünüze bir ton ağırlık koymuş gibi huysuzluk etmenize sebep olur, "o" kara gün başıma bir şey gelirse, ya ayağımı kırarsam ya kolumu kırarsam.. Yaparsamlar,edersemlerle kendimize görünmeyen demirlerle bir hapis yaratırız böylece.. 


Erkenden oluşan bir meslek seçme zorunluluğu, amacından sapmış bir üniversite okuma anlayışı da beraberinde..
Üniversite "meslek edindirme" yeri değil ki aslında;ama ülkemizde böyle..Maalesef..

Ve üzülerek belirtmeliyim, arkadaşlarımdan çoğu ve ben de dahil -ki istediğim şeyleri okumuş olmama rağmen- çok başka şeyler yaparak mutlu olacağımızı düşünüyoruz şu anda..

Şimdi ki aklımda olsa "öğretmen" olurdum diyen bir veteriner arkadaşa, istediği eczacılık bölümünü kazanabilecekken , "erkek adam napar , mühendis olur " mantığıyla makine mühendisi bir arkadaşa sahibim.
Şimdi sınava girecek ,girmeye hazırlanan arkadaşlarımla ve staj yaptığım okulda bulunan genç arkadaşlarımla konuşuyorum,değişen bir şey yok erkekler "mühendislikten" başka bir şey düşünmüyor yine..

Arkadaşından ayrılmamak için, sayısal seçmezsen "o kadar da akıllı değil" düşüncelerinden kurtulmak için, anne-babanın,çevrenin isteklerini yerine getirmek için öyle böyle bir bölüm seçimi ve ardından da meslek seçimi..
Kaçımız mesleklerimi seçerken gidip yerinde uygulayıp, gördük ki..

Biraz araştırdık,biraz okullara baktık, ne yapıyorlar sorduk soruşturduk, iş alanlarına baktık,seçtik..
Biyoloji bölümüne öss'de tek bir biyoloji sorusu çözemeden okuyan kişiden hangi verimi bekliyoruz ki? 
Böyle bir sürü insan var..  Eminim hepinizin bölümlerinde vardır..

Şimdi ki sistemi daha iyi buldum,günlere bölünmesiyle, bölünen ağırlıklı not sistemiyle.. Biyoloji seçecek kişi, çok da matematik çözmese de  oluyor artık;ama biyoloji çözmeden giremiyor bölüme..

Öss 'ye -yeni adı ygs sanırım- girecek arkadaşlarım, eğer kendinizi yaymadıysanız, çalıştıysanız, uğraştıysanız öyle ya da böyle denemelerde yaptığınız kadar bir puan alıp bir yerlere yerleşeceksiniz,buna inanın..
Asıl düşünmeniz gereken, ardından yapacağınız seçimler ve bu seçimlerin sizi mutlu etmesi, lütfen bunu unutmayın..

İşine gelmediklerinde sizi  "çocuk" işine geldiklerinde "büyük" sayan çevrenizdeki büyüklerin baskısını bir kenara atın, güzel üniversiteli günlerin kapınızda olduğuna inanın..
Hepinize başarılar diliyorum!

J.

İlk resim kaynak

3 yorum:

Nihan dedi ki...

Yazıyı sınava girecek kuzenime yolladım :)
Ona söylemek istediklerim, yazıya dökülmüş bile :)

JuVeNiL dedi ki...

Something Special, bu yoldan geçtik hepimiz ,geçiyoruz, gidiyor, hepimizden bir şeyler kopuyor ve eksik kalıyor belki de.. Kuzenine sevgiler, umarım istediklerini elde eder..

wimparella dedi ki...

bence sınava girecek insanlara sınavla alakalı hiç bir şey yollamayın

Related Posts with Thumbnails