15 Ağustos 2009 Cumartesi

dipnot!


* dün odamda dizi seyrediyordum (100.000.kez house:)) , annem koş koş juve gel dedi, nooldu diye söylene söylene gittim, bir televizyon kanalında (habertürk) 2 biyolog evrimi anlatmaya çalışıyorlardı , ben seyretmeye başlar başlamaz daha şu cümleler çıktı sunucunun ağzından "bizim gözümüz,kulağımız aynı yerde,ama biri göz olmuş biri kulak, nasıl olüüyööö o zaman?" bu programın sunucusu bile bu kadar zır cahilken insanlar nasıl anlasın ki, zaten okuyup araştırma alışkanlığı olan bir millet değiliz, belli ve büyük kesim "yoktur öyle bir şey,olur mu deyince" güzel milletimin insanı "hee yok öyle birşey demek" diyor, neden var olup neden yok olacabileceğini düşünmüyor..

Ben şu anda biyoloji okuyorum.. Bize evrim dersinden önce -ki evrim teorisi şeklinde okutuluyor, teori ne demek? bir olay merak edilmiş, üstüne araştırmalar yapılmış, aklımızdaki soruların tamamını cevaplamasa da,eksik olan tarafları olsa da aklımıza yatkın cevabı oluşturabiliyor;ama araştırmalar her cevabı bulana kadar devam etmeli demek.. Aklımızda ki her soruyu cevapladığında,kanıtladığında teori değil,kanun olur. - 2 dönem "omurgasız hayvanlar" ve "omurgalı hayvanlar" diye ders okuyoruz.. En basit canlıdan , en karmaşık yapılı canlıya doğru bir mediven seyrederek incelemeler yapıyoruz,zaten evrim diye hiç birşey bilmesek, bize söylenmese, bugün en küçük canlı birimi neymiş,acaba böyle nasıl olduk diye merak edip baksak, aa ihtiyaç doğmuş ,bak oluşumlar ihtiyaca cevap vermiş, değişmiş,körelmiş ,gelişmiş diyebiliriz. Sonrasında "evrim- evolüsyon" dersi aldık .. O zaman dünyanın,evrenin değişimini, proteinin nasıl olduğunu , kaç milyon,milyar yıl içinde değişim gösterdiğini görüyoruz..Bunu bilmek için de biyoloji okumaya gerek yok.. Tübitak'ın çocuklar için resimli evrim kitaplarını alsanız biraz merak uyandırır, öğrenirsiniz..Böylece karşınızda 2 tane bilim insanına soru sorarken "eee nasıı olüüüyoööö?" diye soru sormazsınız.. Ne cevap verse iyi," uyuduk, uyandık, böle canlı sıraya dizilmişti a'dan z'ye..olduk öle bir anda" O zaman bir bebek nası meydana geliyor? anlayabiliyor mu bu genel yayın yönetmenliği koltuğuna getirilen çok bilmiş insan acaba...

Herkes herşeyi tartışacak bilgiye sahip olmayabilir, bana da bilmediğim bir konu ile ilgili bir konuk getirseniz böyle sorular sorabileceğimden asistanıma derim ki "len asistan yemiyosun içmiyosun buna hazırlanıyoruz.. " böyle önemli bir konuda zaten körü körüne taraf olmuş bir millete böyle bir program yapmak haksızlık değil mi..

Ben şunu da demiyorum son olarak onu da söyliyeyim, "evrim vardır" savunması yapmasını da istemem, tarafsız bir şekilde, ders anlatır gibi, bilmeyen bir insana anlatır gibi ,"evrim nedir, evren bu hale nasıl geldi, bu şekilde evrim teorisi için neden kutuplaşma var, hayvan düzeyinde, bitki düzeyinde evrim nasıl oldu" gibi basit,bilgilendirici sorularla merak uyandırıp, en azından insanların araştırmaları ve kendi fikirlerini kendileri oluşturabilmesi için bir platform oluşturması daha uygun olur diye düşünüyorum.


* Benim canım, her hangi birinizi canı, bir köpeğin canı, bir karıncanın canı ,bir aslanın canı..ruhani olarak sizce birbirimizden daha mı değerli?

Böyle kaldınız değil mi.. Nerden geldi böyle bir soru aklıma..Dün yoldan geçiyorduk,bir kasap açılışında ne göreyim yerde sıra sıra koyunlar kurban edilecek bekliyorlar mıydı artık kesilmişler miydi..Kafamı çevirdiğimden göremedim,sadece ayaklarının bağlandığını gördüm..

Konu şu, yola çıkarken kurban kesilir, biri geldiğinde kurban kesilir, Afrika'da insanlar,çoluk çocuk açlıktan ölürken arabistanda koca develer kesilir hiç dağıtılmadan gömülür, bir işe başlayacaksınızdır kurban kesilir, bir şey olsun diye dilek dilenir,ardından Allah'ın ihtiyacı varmış gibi ,dileğim olursa diye adak adanır..

He şimdi şöyle bir şey diyebilirsiniz.."sen et yemiyor musun" evet ,ben et yiyiyorum, bu yediğim et gözümün önünde vahşice kesilmiyor..O hayvanları çoluğun,çocuğun gözünün önünde -bunu gören çocukdaki psikolojik bozuklukları sıralayamayacağım- kesiyorsunuz, kestiğiniz cana da kıymet vermiyorsunuz, yaptıklarınızı "hayvan sıfatı ile söylediğiniz hayvanlar yapmaz"..

Ne yazık ki kısa bir süre sonra yine bayram adı altında vahşet olacak .Bu hayvanları katletmek yerine, çocuk okutsanız, açlara yardım etseniz..böyle şeyler olsa,olmuyor mu?




6 yorum:

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

Ben de biyoloji mezunuyum ama evrimi anlatmaktan artık yoruldum, milletin bu konunun uzmanı olan bana değil de ilkokul mezunu bazı insanlara olan inancı daha yüksek, n'aparsın.. Annemi bile uzunca bir süre ikna etmeye çalıştım. Zira evrim karşıtlarının en sevdikleri savunma olan maymunun kuyruğu var bizde yok, kuyruğumuz yok demek ki maymundan gelmedik, yani evrim yok şeklindeki şahane anti-tezini ezberlemiş kadıncağız..

ikinci söylediğine de sonuna kadar katılıyorum, yıllardır ben de aynısını söylüyorum ama klasik, Allah'a isyan etme ya da öyle konuşma Allah'ın gücüne gider, lafları duyuyorum, şaşırıyorum..

JuVeNiL dedi ki...

marjo..i luv u girl!:)

Adsız dedi ki...

arabistanda develer kesilip kesilip gömülüyor he biraz araştırmanı öneririm her yıl hac mevsiminde-sadece mekkeden- kaç milyonton afrika ülkelerine gidiyor?
ayrıca hayvanları bir grup bilgisizce kesiyor diye kurban bayramında her kesilen hayvan öylemi kesilmiş oluyor? o davranışı yapanlar zaten ahirette yaptıklarıyla cezalandırılacaklar bknz hadisi şerifte: bir adamın kurbanın boynuna bir ayağını dayadığı halde bıçağını bilemesi üzerine peygamberimiz hemen onu iki keremi öldürmek istiyorsun? diyor bilmem anlatabildimmi bu olay ki 7. yyda olmuş bi olay o zmnlar avrupalılar neler yapıyordu hatırladıkça tüylerim diken diken ölüyor insan yakma fln ıyy..
ha bi de hani uzmanı olmadığınız konularda ahkam kesenlere kızıyorsun ya bence sende dini konulara öğrenmeden pek girme
bir ilahiyatçı..

JuVeNiL dedi ki...

Sevgili ilahiyatçı, bence biraz siz araştırın ;çünkü bahsettiğiniz hac yerinde kesilen develer hiç bir yere gönderilmeden gömülüyor,
ben hacca gidip olmayan şeytanı taşlamaya da karşıyım ayrıca.. Şizofrenik geliyor bana.
Şuna da inanmıyorum,Allah neden bir başka canı öldürüp, öbür tarafta üstüne binip kıl kadar ince diye tasvir edilen köprünün üzerinden geçeceğimi söylesin? Neden bir başka canı öldürmeme hem müsaade etsin hem de teşvik etsin.
Bunları kendinize sordunuz mu hiç?
Soramazsınız, aklınızdan bile geçirmenin günah olduğunu düşünüyorsunuz, daha fazlasını yazmak isterim ;ama tartışmamız evrimi tartışanlar ve ona karşı olanlar gibi hiç bir yere varmaz,inançlarımız ve hayat değerlerimiz farklı..
Saygılarımla,J.

Adsız dedi ki...

soru sorupta sonra bunları tartışmayalım demek çok basit geliyor bana eğerki bi soru varsa gayet tabi cevaplarım bizler sizin düşündüğünüz kadarda kalıplarda yaşayangillerden değiliz din adına herşey sorgulanabilir çünkü islam oku diye başlar oku ki öğrenesin uygulayasın der :)
ayrıca kurbanın kesilmesinin birçok nedeni var en önemlisi zenginin kestiği kurban belki yılda bir defa - o da kurban sayesinde- evinde et pişmesine sebeb oluyor fakir kimselerin.
bu da toplumda uç noktaların olmasını engelliyor yani sen yılda bi defa bi fakir aileyle iletişim kursan sonra savura savura paranı harcamazsın (hitab şeklim direk size değildir bu arada)
ayrıca islam dini etten gelen besinlerden faydalanılmasınıda sağlamış bknz senin dediğin o cahiliye arabları ya sürüleri yüzünden para kazandıkları için kesmezler kestiklerinide gömerlerdi putları için ama İslam bunların yenmesinin sağlık için olduğunu vurgulayıp teşvik ediyor.Kurban insanın içindeki öfkeyi almak için bi sübap görevini görür ,diğer türlü insanın kan akıtma ihtiyacı amerikadaki gibi seri cinayetleri getirir hatta yahudiliktede olan o günah keçisindede aynı ölçü vardır her günahkar yahudi günahını keçiye aktarır ve sembolik olarak o keçi öldürülür akan kanla öfkelerinin yok olduğuna inanırlar
birçok husus daha var ben bi tanesini daha söyliyim çekiliyim dini öğretmek benim işim ama dediğiniz gibi bu ortamda değil :)
evet sonuncusuda eskiden ve hala da savaşlar oluyor biliyosun tabi İslam Devletinin olduğu zamanlar gayrimüslimlerle savaşlar oluyordu cenk deninen yüzyüze olanından - o zmnlar tabi nerde şimdiki atom bombası tüfek bile yok en adisinden- müslüman merhametlidir savaş sırasında karşısındakini öldürmesi onun için çok zordur ve Allah onun kafirleri öldürmesi için bir ön alıştırma dediğimiz bu kurban vermeyi getirtmiştir böylece müslüman kişi herhangi bir savaşta karşısındaki kişiye fırsat vermeden öldürebilecektir biraz tuhaf geliyor ama derin düşündümü insan aslında çokda uygun buluyor bu yöntemi çünkü sen bir an duraksasan o karşındaki merhametten nasibini almayan gayrimüslim kişi kılıcı indirecek.
Tabiki amaç Allah'a yaklaşmak kurandaki ayettede açıkça belli sizin kestiğiniz kurbanın kanı ve eti ulaşmaz ancak takvanız ulaşır.
Namaz gibi düşünebilirsin amaç Allahın rızasını almak ama kültür fizik hareketi olarakta sana faydası oluyor.
-bu arada ilk yorumumu yayınlamazsın zannediyordum şaşırdım teşekkürler-

JuVeNiL dedi ki...

muhtemelen bu yazınızı da yayınlamayacağımı düşünmüşsünüzdür, o kadar daldan dala atlamışsınız ki neye cevap vereceğimi bilmiyorum..
Burda dinsel bir ders verme ya da amacıyla bir yazı yazmadım, fakirlerin yalnız yılda 1 defa proteine ihtiyacı olmuyor, onu yiyince büyümüyor, ayrıca kan mı akıtması gerekiyor psikopat kişiliklerini bastırmak için dediniz? Biliyor musunuz yapılan araştırmalarda Amerikada ki gibi seri katillerin hemen hemen hepsinin önce köpeklere,kedilere,hayvanlara,sonra da çocuklara yani gücünün yetmeyeceği canlılarda deneme yaptığını sonra büyük işlere geçtiğini.. Ve ben düşündüğünüz gibi müslümanlık ya da herhangi bir dine karşı biri değilim, hümanist biriyim;ama yazdıklarınızı okuyunca düşündüm; demek ondan ülkemde bankaların,sinagogların,konsoloslukların önünde hiç düşünmeden,kaçmaya fırsat vermeden,gözlerini kırpmadan müslamanlar müslümanların ölümüne izin veriyor..
Lütfen daha cevap yazacaksanız özel mailime atınız..Burası bu tarz yazılar yazmak için açılmadı, ilgi çekip seyirci arttırmak gibi bir niyetim olsa bunu hemen yapabilirim.. Ama öyle bir niyetim yok..

j.

Related Posts with Thumbnails