30 Ağustos 2009 Pazar

Mizah'ın abisi:Oğuz Aral


Dedim ya önceden ,ben karikatürün,mizahın olduğu bir evde büyüdüm.. Zaten dergiler girmese de bizim ev bir karikatür köşesi her an..
Yeni okuduğum kitaptan ve Oğuz Aral'dan bahsetmek istiyorum size.. Oğuz Aral'ın biyografisi ve doğal olarak Türkiye'de karikatür dergilerinin nasıl oluştuğunu okuyorsunuz kitapta.. Kitap Korhan atay ve Figen Kumru Akşit'in kalemlerinden çıkmış, kitabı okudukça bazı insanların bu dünyaya kendilerine verilmiş özel armağanlarla geldiğini görüyorsunuz.
Bugünün mizah ustalarının nasıl doğduğunu,onları Oğuz Aral'ın nasıl keşfettiğini, Türkiye'nin siyasi durumu karşısında mizah dergilerinin tutumu ve siyasilerin mizah dergilerine tutumunu, o günün genç sanatçılarınının bugün nasıl ünlendiğini, asla şimdinin sanatçı bozmaları gibi boş olmadıklarını ve birbirlerine hep yardım etmeye çalıştıklarını görüyoruz..
En önemlisi disiplinle çalışmanın her meslekte ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.Belki bugünün genç karikatüristleri bu yüzden eksik köşe çıkardıklarında, geç dergi çıkardıklarında herhangi bir rahatsızlık duymuyorlar. Ben karikatür dergilerini çok severek takip ediyorum;ama günü gelip gittiğimde olmadığı zaman bana birinin randevu verip gelmemesi gibi hissettiriyor bana,keza çok severek okuduğum bir köşenin o hafta hiç bir sebep bildirmeden olmaması da ..
Hayır bari neden yazmadığını yaz, ayrıldın mı,hasta mısın noooldun?
Neyse efendim,konumuzda dönelim:) Kitap çok güzel,akıcı.. Anlatımı da çok hoş.. Siz de karikatür tutkunuysanız, geçmişte Türkiye'de mizah nasıl doğdu merak ediyorsanız ,bugünün ustalarının çaylaklık dönemlerini öğrenmek isterseniz kitap size göre..
İyi okumalar.. J.

1 yorum:

geveze baykuş dedi ki...

gırgır'la büyüdüm ben. okumayı öğrenmeden önce annemin yanına oturur, ona okuturdum.
o eski gırgır'ın tadını kimse yakalayamadı bir daha. önce sırayla denedim, son 4 yıldır da kestim karikatür dergisi almayı.
yaptıkları işin değerini hiç bilmiyorlar, çok haklısın.

Related Posts with Thumbnails